KUPILI KOZE I SKROZ PROMENILI ŽIVOT: Neverovatna priča mladog para iz Vladimiraca, na selu vide budućnost
Koze, Foto: Printscreen RTS

ŽIVOT NA SELU

KUPILI KOZE I SKROZ PROMENILI ŽIVOT: Neverovatna priča mladog para iz Vladimiraca, na selu vide budućnost

Hranu za koze ne kupuju, već sami proizvode. Uz subvencije, uzgoj je kažu, lakši i siguriniji

Objavljeno: 23:23h

Ivan Šarčević i Milica Novaković iz Mehovina u opštini Vladimirci, uz pomoć države, pre 2 godine kupili su kuću na selu. Na svom imanju gaje koze, i uglavnom prodaju sirovo mleko.

Na svoje seosko imanje, Ivan i Milica došli su da žive, tek kada su napravili objekat za smeštaj koza. U stadu imaju 50 grla, a zbog muže koja je najveća obaveza, svakog jutra ustaju u pet.

Prvo smo sagradili njihov objekat, pa smo se tak onda mi uselili, planirali dalje šta ćemo i kako mi da radimo i kako da se uselimo. Ipak je ljubav prema njima na prvom mestu”, navodi Ivan Šarčević, iz Mehovina.

Muža traje nekih 45 minuta. Do šest najkasnije završimo te obaveze. Onda se sređuje hodnik, daju se žitarice, kukuruz i zob, to dajemo svako jutro, da bi pre svega koze bile tokom cele godine. Bala sena obavezno pre puštanja na pašu. Kabasta hrana obavezno, jutro - veče, pre puštanja i posle puštanja koza na pašu”, objašnjava Milica Novaković, iz Mehovina.

Novakovići
Novakovićifoto: Printscreen RTS

Koze su tokom čitavog dana na paši. Deo mleka prerade na imanju, a većinu prodaju otkupljivaču.

Milica Novaković ističe: “Za surutkom je najveća za sada potražnja. S tim, mi se trudimo, bar dva puta nedeljno da vršimo dostavu mlečnih proizvoda za Šabac. Da pripremimo robu bar dva puta nedeljno. S obzirom da smo sami, i ne možemo baš da postignemo sve, jer nemamo trenutno mlekaru opremljenu i neke te veće uslove da bi mogli da proširimo proizvodnju. Ostatak mleka predajemo mlekari koja otkupljuje kozije mleko”.

Hranu za koze ne kupuju, već sami proizvode. Uz subvencije, uzgoj je kažu, lakši i siguriniji.

1 / 5 Foto: Printscreen RTS

Subvencije su sada po grlu 10 hiljada dinara, što nije ni malo naivno. Dosta nam znači. Umatičene su nam sve koze. Obrađujemo oko osam hektara. Imamo tu nešto livada. Žitarica, kukuruz... Za sada imamo dovoljno, da podmiri sve potrebe”, navodi Ivan Šarčević, iz Mehovina.

Na imanju na kojem se godinama nije živelo, posla ima mnogo, kažu Ivan i Milica.

Ulaganje u domaćinstvo i uvećanje stada njihov je cilj, a život na selu - budućnost.

Bonus video:

03:03

MEDVED TERORIŠE SELO KOD NOVOG PAZARA! Meštani u štrahu za najmilije: Šljive i stoka, to je sitno, ali ŠTA AKO NAPADNE DECU?

(Espreso/RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.